Sastojci:

500 g domaće tarane

500 g belog pilećeg mesa

1 veća glavica crnog luka

1 šargarepa

1 šolja soka od paradajza

ulje, so

 

Priprema:

Doći u Vranje a ne probati taranu (domaća testenina) nenadoknadiv je gubitak za svakog gurmana. Tarana se može pripremati na više načina, sa ili bez mesa. Đuveč od tarane se po tradiciji pripremao u vreme branja grožđa. Stavite u šerpu taranu i malo je, tako na suvo, propržite da porumeni. Na malo ulja propržiti sitno seckani luk, seckanu šargarepu i dodati meso. Kada se meso uprži naliti sok od paradajza i malo vode. Kuvati dok meso ne omekša, zatim dodati taranu i kuvati još nekoliko minuta na tihoj vatri. Celu smesu zatim prebaciti u zemljanu posudu i zapeći oko pola sata u zagrejanoj rerni na 200 °C. Preporuka: služite uz domaći hleb sa hrskavom korom.