Sastojci:

150 g masti

2 jaja

½ svežeg kvasca

2 kašike mleka

kora limuna

300 g brašna

300 g šećera

1 čaša vode

1 vanilin šećer

sok od pola limuna

 

Priprema:

Kao i većina starinskih recepata iz vranjskog kraja i tatlije su poreklom iz Turske. U pitanju je kolač koji se peče i preliva šerbetom (slatkim sirupom). Testo: kvasac razmutiti u mlakom mleku. Umutiti mast i žumance, dodati razmućen kvasac, sve to dobro sjediniti, pa dodati brašno i izrendanu koru limuna. Testo dobro umesiti i napraviti 30 loptica. Uzimati po komadić testa, napraviti lopticu, utisnuti na hrapavu stranu rendeta i urolati da se dobije duguljast komad. Staviti u blago podmazan pleh (ili na pek papir) i peći na 200 °C dok ne porumene, a po potrebi smanjiti temperaturu na 180 °C, da ne pregore, treba da ostanu svetle boje. Peku se 15-20 minuta. Sirup: šećer skuvati sa vodom i limunovim sokom, da vri nekoliko minuta. Izvaditi pečene tatlije iz rerne, ohladiti , preliti vrućim sirupom i ostaviti da se ohlade. Preporuka: ostaviti kolač u frižideru da odstoji bar jedan dan.