Glavni meni
SrpskiSrpski

Pozovite nas

017 421-121 Centrala Vranje
017 423-280 Služba prodaje
017/7-155-155 Servisni call centar
017 424-170 Prodavnica Vranje

Preuzimanje

Blog  > Ekologija  > Šumski požari – uzroci, posledice i preventivne mere

 • pexels_pixabay_50700.jpg 12. 08. 2021.

  Poslednjih nedelja svedoci smo velikih požara u regionu. Postavlja se pitanje da li je uzrok požara ljudska nepažnja ili klimatske promene, ali je vrlo verovatno odgovor potvrdan u oba slučaja. Neosporno je da su temperature veoma visoke ovih dana i da je za nama dug period bez padavina, pa je za požar velikih razmera dovoljan komad plastike, stakla ili neke druge lako zapaljive materije.

  Iako se šumski požari uglavnom vezuju za leto, postoje tri kritična perioda tokom godine kada su učestali: mart-april, jul-avgust i oktobar-novembar. Pored visokih temperatura, na šumske požare nepovoljno utiče i vetar, jer se u slučaju jakog vetra požar brže širi.

  Prema podacima JP Srbija Šume, u državnim šumama kojima upravlja ovo javno preduzeće zabeleženo je 1.210 šumskih požara na površini od 30.391 hektara između 2007. i 2020. godine. U proseku, to je 86 požara godišnje. Najveći šumski požar zabeležen u tom periodu bio je na Staroj planini 2019. godine, kada je gorelo oko 2.100 hektara. Borba da se požar lokalizuje trajala je pet dana a za obnovu šuma potrebne su decenije a nekada i vekovi.

  Za šume se kaže da su naša pluća, jer biljke imaju tu magičnu moć da upijaju otpad koji izdišemo, vezuju ga sa sunčevom svetlošću i vraćaju nam kiseonik. Uprkos njihovom značaju, šume su veoma osetljivi ekosistemi. Šumski požar se može javiti u vidu prizemnog požara, koji zahvata samo podzemne naslage i nisko rastinje i ovakav požar se lakše može lokalizovati međutim, tlo gubi svoju vrednost, životinje ostaju bez svojih domova i hrane. Požar koji se izdigne iznad tla i zahvati stabla i krošnje drveća je mnogo opasniji jer je nepredvidiv, brzo se širi i mnogo ga je teže kontrolisati. Ovakvi požari mogu da zahvate čitava naselja i gradove ukoliko se ne zaustave na vreme, kakav je slučaj bio u Grčkoj i Turskoj ovog leta.

  Zbog svega navedenog, za kraj u celosti prenosimo upozorenje koje je objavljeno na sajtu JP Srbija Šume, a odnosi se na sve građane da:

  – ne pale korov, biljni i drugi materijal na poljoprivrednim parcelama, voćnjacima i površinama blizu šume!

  – ne lože vatru blizu šume i u šumi!

  – ne bacaju opuške i lako zapaljive materijale na mestima gde se može izazvati požar!

  – ne ostavljaju za sobom neugašenu vatru nakon piknika i da ne ostavljaju otpatke, već da ih odlože u kante i kese!

  A mi vas pozivamo da budemo odgovorni i sačuvamo naše najveće bogatstvo!

   

Nazad