Glavni meni
SrpskiSrpski

Blog  > Ekologija  > Kako da iskoristite pepeo u kućnim uslovima

 • Kako_da_iskoristite_pepeo_u_ku_nim_uslovima__1.png 08. 08. 2019.

  Da li ste razmišljali o tome da pepeo nije samo otpadak koji ostaje nakon sagorevanja već naprotiv, može biti vrlo korisno sredstvo u kući i bašti? Pepeo obiluje solima raznovrsnih minerala i veoma je rasprostanjena njegova upotreba u poljoprivredi ali ne treba zanemariti ni njegovu upotrebnu vrednost  u kućnim uslovima. Mi smo pronašli nekoliko načina kako da iskoristite pepeo i rešite neke svakodnevne probleme a Vi ako nam ne verujete, isprobajte:

  Očistite staklo na vratima ložišta – najjednostavniji način upotrebe pepela. Vlažan sunđer uvaljajte u pepeo i time istrljajte staklo na vratima ložišta sa unutrašnje strane. Nakon toga, vodom isperite i obrišite staklo.

  Uklonite fleke – pasta od vode i pepela odlična je za uklanjanje fleka na odeći i nameštaju ali i za visok sjaj srebrnog posuđa.

  Uklanjanje neprijatnih mirisa – pepeo deluje kao sirće za uklanjanje neprijatnih mirisa iz prostorija i frižidera. Samo ostavite pepeo u posudi nekoliko dana da upije aromu neke ubuđale namirnice.

  Rešite se štetočina u bašti i kući – mravi, puževi, miševi i raznorazni insekti ne podnose pepeo tako da ćete posipanjem pepela po bašti ili ćoškovima u podrumu oterati ove štetočine.

  Napravite prirodni sapun – potapanjem pepela u vodu, dodavanjem svinjske masti i kuvanjem dobija se sapun koji dobija čvrstu formu kada se ohladi.

  Očistite svoje kućne ljubimce od buva – napravite pastu od pepela i sirćeta i time namažite svoje životinje. Nakon što pasta odstoji, možete da okupate svoje mezimce.

  Sprečite nedostatak kalcijuma kod pojedinih biljaka – posipanjem pepela u rupu prilikom sađenja možete sprečiti nedostatak kalcijuma kod biljaka koje vole kalcijum kao što su paradajz, spanać, beli luk ali i ruže.

  Otopite led – posipanjem pepela ubrzavate proces otapanja leda u svom dvorištu, terasi ili na pragu svog doma.

  Nakon svega ovoga naredni put kada krenete da bacite pepeo iz ložišta dobro razmislite da li biste negde mogli da ga iskoristite.

Nazad